Zijn jullie al langer dan 7 jaar met elkaar bevriend? Dan hebben we goed nieuws!

Foto: Discover & Escape

Is jouw bff al langer dan zeven jaar jouw rots in de branding? Dan is jullie vriendschap er waarschijnlijk eentje voor het leven, en wel hierom!

Goede vrienden zijn belangrijk: ze kennen je diepste geheimen en staan no matter what voor je klaar. Al duren toch niet alle vriendschappen even lang. Uit onderzoek is gebleken dat je in zeven jaar tijd ongeveer de helft van je vrienden verliest. Overschrijd je de kaap van zeven jaar, dan is de kans heel groot dat jullie voor altijd aan elkaar vastzitten.


Socioloog Gerald Mollenhorst onderzocht bij 1007 personen hoe de context waarin we mensen ontmoeten ons persoonlijke netwerk beïnvloedt. Hij stelde die personen vragen zoals ‘Was je beste vriend ook je beste vriend geweest als jullie niet drie jaar in dezelfde klas hadden gezeten?’ en ‘Als je je vrouw niet bij vrienden thuis had leren kennen maar in een bar, was ze dan je vrouw geweest en gebleven?’.

Zeven jaar later voelde hij 604 mensen uit het onderzoek nog eens aan de tand. Opnieuw moesten ze enkele vragen beantwoorden, bijvoorbeeld 'Bij wie ga je weleens op bezoek?’ 


Het resultaat? Blijkbaar kiezen mensen sneller hun vrienden uit op basis van waar ze ze tegenkomen dan op basis van hun persoonlijke voorkeuren. Vriendschappen vallen sneller weg als jullie je niet meer in dezelfde omgeving (school, werk,...) bevinden. Daarom slinkt je vriendenkring binnen zeven jaar ook voor de helft. Houdt je vriendschap al meer dan zeven jaar stand? Dan is het er volgens Mollenhorst één voor het leven. 

Door Jani