Gespleten haarpunten? 8 dingen die je kunt doen om dat te voorkomen

Foto: Isopix

Het aantal jaarlijkse kappersbezoekjes per jaar reduceren we maar al te graag. Al steken gespleten haarpunten daar vaak een stokje voor. Shampoos en conditioners mogen dan wel beloven ons er vanaf te helpen, the damage has been done. Maar niet getreurd, want met deze tips voorkom jij gespleten punten en heb je binnen de kortste keren die lokken van je dromen.

 

1. GUN JE HAAR WAT RUST

We zeggen niet dat je dreadlocks moet gaan kweken, maar je haren te veel borstelen of kammen is ook niet goed. Out of bed look dan maar? Check!

 

2. BESPAAR OP SHAMPOO

In principe moet enkel je hoofdhuid gewassen worden. Bespaar dus op je dure shampoo door enkel je hoofdhuid in te masseren. Jij blij en je haartjes blij: win-win. Uiteraard mag je je haarpunten trakteren op een maskertje of verwenbeurt met conditioner. 

 

3. DE JUISTE TOOLS

Een goede borstel kan je haar - letterlijk - maken of kraken. Investeer dus in een degelijk exemplaar. Maar misschien nog belangrijker: kam je haren nooit wanneer ze nat zijn. Je haar is dan extra kwetsbaar en zal dus sneller afbreken. Kun je het toch niet laten, opteer dan voor een grove kam of gebruik je vingers.

 

4. HANDDOEK OUT, T-SHIRT IN

Droog je haren bij voorkeur niet met een handdoek, maar gebruik een T-shirt. Een T-shirt is veel zachter en voorkomt dat je haar in de klit en beschadigd raakt. Wanneer je het toch moet stellen met een dagdagelijkse handdoek, dep je haar dan droog in plaats van hevig te wrijven.

 

5. LAAT JE HAAR AAN DE LUCHT DROGEN

Zoals eerder vermeld, blijf je best van je haar af wanneer het nat is. Het spreekt dan ook voor zich dat natte haren föhnen niet de meest haarvriendelijke manier is om het te drogen. Go with the flow, en laat je haar aan de lucht drogen. Wil je het daarna nog stijlen, dan kun je eventueel de haardroger uithalen.

 

6. HOE VETTIGER, HOE PRETTIGER *wink wink*

Bedwing jezelf en was je haar niet dagelijks. We weten hoe moeilijk het is, maar het doe je lokken echt geen deugd. Ideaal is om je haar twee tot drie keer per week te wassen.

 

7. BESCHERM JE HAAR TEGEN DE ZON

Thumbs up als jij een product met UV-bescherming gebruikt tijdens een dagje zonnen, maar nog beter is om je haren af te schermen. Insert leuke zomerhoed! Zorg er zeker voor dat je geen producten met alcohol in gebruikt, wanneer je vaak in de zon zit, want alcohol droogt je haar enorm uit. 

 

8. SPAN JE ELASTIEKJES NIET TE HARD AAN

Geef je haar wat ruimte en span elastiekjes of andere haaraccessoires dus niet te hard aan. Maar ook de kwaliteit van je haaraccessoires doet ertoe. Elastiekes met een metalen tussenstukje zijn een harde no-go! Ook rubber is niet altijd even haarvriendelijk. De beste elastiekjes zijn diegene die op een oude gekrulde telefoonkabel lijken. 

Door Jani