Aha! Daarom mag je je haar nooit lang nat laten na een bad of douche

Foto: Shutterstock

Het werd ons met de paplepel ingegeven: laat je haar op natuurlijke wijze drogen. Met als gevolg dat we in het najaar vaak vier keelontstekingen op een rij hadden door met onze natte haren de deur uit te gaan. En wat blijkt nu: het tegenovergestelde zou waar zijn. Dat beweert Dr. Tim Moore van het beautyconcern Coty, dat onder meer Wella en Sassoon in zijn portefeuille heeft zitten, tenminste.

Dr. Tim Moore wees mensen tijdens de lancering van een nieuw product in Sydney erop dat het nooit een goed idee is om je haar te lang nat te laten eens je uit de douche komt. "Een haar bestaat uit een cortex of schors met daarrond een soort van opperhuid die er uitziet als dakpannen die naast elkaar liggen”, vertelt de Vice President of Smart Devices bij Coty in een interview met Yahoo.

Logischerwijze gaat je haar door het water opzwellen en druk uitoefenen op die opperhuid, waardoor het kan afbreken of splitten.  "Bovendien verliest je haar een deel van zijn kracht als het nat is waardoor het maar half zo sterk is", verduidelijkt Moore. Laat je je haar dus aan de lucht drogen, dan is de kans op schade hoe langer je het nat laat hoe groter.

Is een haardroger dan toch niet zo’n slecht idee? Als je je haar op een lage temperatuur droog blaast niet. Droog je haar altijd eerst met een handdoek, en wrijf niet te hardhandig maar knijp er het overtollige water uit.

Wat je sowieso nooit mag doen volgens Dr. Tim Moore: met natte haren gaan slapen. Dat bevestigt ook BV-kapper Jochen Vanhoudt in Het Nieuwsblad.  "Om te beginnen blijft je haar dan in de vorm waarin je hebt gelegen en krijg je het niet meer onder controle", zegt Vanhoudt, kapper van onder andere Astrid Coppens. "Ten tweede wordt je kussen dan nat en krijgt je haar niet de kans om op een goede manier te drogen."

Door Jani