Met deze 6 tips kom je zonder lege bankrekening de feestdagen door

Foto: Shutterstock

Hoera, de feestdagen zijn in zicht! Maar daar is je portemonnee vast niet zo blij mee. Cadeautjes voor de hele familie, een shiny outfit en lekker (en duur) eten zijn nog maar een fractie van de kosten die je zal maken. Tijd om orde op zaken te stellen en die uitgaven een beetje in te perken. Met deze tips ben je niet bankroet als de feestdagen over zijn!

Check regelmatig je bankrekening

Elke bank heeft wel een app waarop je makkelijk je bankrekening kan controleren. Check dit daarom regelmatig! Zo heb je een overzicht waaraan je die week of maand geld hebt uitgegeven. Noteer welke aankopen “lichtelijk” (lees: volledig) over budget zijn gegaan en welke toch niet zo levensnoodzakelijk bleken als gedacht. Zo word je je bewust van je aankopen en denk je er de volgende keer nog eens over na. Je zal er van schrikken hoeveel geld je kwijt bent aan die dagelijkse vanilla latte (met extra slagroom, duh) in de koffiebar! 

 

 

Neem enkel cash mee 

Wanneer je gaat shoppen, neem dan enkel cash mee en laat je bankkaart of creditcard lekker thuis. Beslis op voorhand hoeveel geld je wil uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen of kerstcadeautjes en neem enkel dit bedrag mee. Zo kan je niet meer uitgeven dan je bij hebt. Door enkel cash mee te nemen word je ook bewuster van wat je uitgeeft, je moet namelijk het geld echt overhandigen en ziet het voor je ogen in de kassa verdwijnen. Zo zal je nog eens een tweede keer nadenken als je op punt staat iets te kopen!

 

 

Verkoop de spullen die je niet meer gebruikt

Tijd voor een grote kuis: verzamel spullen die je niet gebruikt en rommel die uitpuilende kasten eens op. Wedden dat je een legio aan spullen en kleren vindt die je niet meer gebruikt? Deze kan je verkopen op eBay, een tweedehandssite of delen op Facebook. Zo kom je al aan een aardig zakcentje!

 

 

Skip dat wekelijks restaurantbezoekje

Waarom elk weekend op restaurant gaan als thuis eten net zo gezellig én goedkoper is? Kook samen met je familie of vrienden een heerlijk feestmaal, of steek kaarsjes aan en maak er een romantische avond van met je lief. Quality time ten top en je maakt er geen al te grote kosten mee!

 

 

Maak zelf een cadeautje

Jouw cadeau hoeft niet altijd het grootste, mooiste of duurste te zijn. Iets dat niet uit de winkels komt kan soms veel meer waarde hebben bij een naaste. Bak bijvoorbeeld koekjes of een andere lekkernij, trakteer je opa, mama of lief op een zelfgemaakt etentje thuis of maak zelf een mooi juweeltje. Een attentie met liefde gemaakt is onbetaalbaar!

 

 

Hergebruik je feestjurk

Je hoeft heus niet elk jaar een spiksplinternieuwe feestjurk te kopen. Ga eens langs bij een tweedehandswinkel waar je er een op de kop kan tikken voor weinig geld. Je kan ook een ruilavond organiseren met je vriendinnen en elkaars outfits lenen, zo lijkt het of je een nieuwe hebt zonder er voor te betalen! Of je doet die van vorig jaar gewoon opnieuw aan, maar dan met andere schoenen of juwelen. Wedden dat niemand merkt dat je je jurk van vorig jaar aanhebt?

 

Door Jannike Marien