Heb jij na je werk ook geen fut meer om te gaan sporten? Volgens onderzoek is het jouw schuld niet!

Foto: Shutterstock

Overdag ben je nog vol goeie moed en zie je het nog volledig zitten om straks na het werk nog even te gaan fitnessen. Maar oepsie, uiteindelijk lig je ’s avonds toch weer in de zetel met een zak chips naar tv te kijken. Voel je niet schuldig, want je bent niet alleen… En er is zelfs een wetenschappelijke verklaring voor!

Doctoraatstudent Jeroen Van Cutsem van de VUB testte zestig mensen om te weten te komen hoeveel invloed mentale vermoeidheid heeft op je fysieke prestaties. De resultaten verklaren waarom jij liever in je zetel ploft na een dag achter de computer!

De student liet zijn proefkonijnen 45 minuten intensief op de computer werken. Dat is al genoeg om het gevoel van mentale vermoeidheid en verminderde breinactiviteit op te wekken. Het resultaat? Eigenlijk verandert er niets aan onze fysieke toestand, maar toch voelt een inspanning zwaarder als je mentaal vermoeid bent.

 

Dat geldt trouwens ook voor sporters. Mensen die getraind zijn, zijn niet beter bestand tegen de fysieke effecten van mentale vermoeidheid volgens dit onderzoek. Er is wel een oplossing om dat tegen te gaan: KOFFIE! Lust je geen koffie? Ook dat is geen probleem, want je mond spoelen met cafeïne geeft al een mentale boost. #awesoooome

Is dit nu een excuus om nooit meer te sporten na het werk? Niet helemaal, want omgekeerd geldt ook dat we mentale vermoeidheid na een dag achter het computerscherm net kunnen tegengaan door te sporten!

Door Liesa Rijnders