7 redenen waarom zwemmen dé ultieme workout is

Foto: Shutterstock

Staan wij al drie weken te zweten in de fitness om die feestkilo's eraf te krijgen, om nu te horen dat we eigenlijk dik gesjareld zijn en een abonnement bij het zwembad hadden moeten nemen. Zwemmen is de ultieme sport voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Wij presenteren u: een waslijstje aan redenen waarom je meteen een plonsje moet gaan wagen!

1.  Gespierd van kop tot teen

Tijdens het zwemmen gebruik je alle spieren in je lichaam. Na een paar spetterbeurten krijg je al een mooier figuur.

2. Zo licht als een wolkje

Zwemmen stimuleert de bloedcirculatie. Spiercontractie en -ontspanning bij de verschillende zwemslagen doen wonderen bij zware benen. Bovendien zorgt de frisheid en de druk van het water ervoor dat spatadersgeen geen kans krijgen.

3. Droomlijf!

Je hoeft er niet eens bekaf voor te zijn. Een paar baantjes trekken is al een stap (zwem?) in de goede richting naar een goddelijk lijf! Met zwemmen verbrand je maar liefst tussen 200 en 600 calorieën per uur, en al na 40 minuten actie spreekt je lichaam zijn vetreserves aan. Prettig leven verder, vetjes! May I see you never again! 

 

4. Uitstekende cardio

Zwemmen is niet voor niets de uitgewezen sport voor astmapatiënten en mensen met een zwak hart. De heilzame werking van het water zijn therapeutisch voor je hartspier. 

5. Gewrichten

Zwemmen is een feestje voor je gewrichten. Omdat het water je gewicht grotendeels draagt, kunnen schokbewegingen geen schade aanrichten op je gewrichten. Meer nog: als je blessures opgelopen zou hebben tijdens die drie weken afzien in de fitness, is zwemmen een wenselijke manier om die te herstellen.

6. Coördinatievermogen

Zwemmen blijft een lichaamstechnische sport waarbij je arm-beencoördinatie goed moet zitten, net als je ademhalingsritme. Zie jij eruit als een soepele dolfijn of eerder een aangespoelde octopus? Flink oefenen en dan ben je voor je het weet als een kikker in het water!

 

7. Relax to the max

Net als bij elke andere vorm van beweging produceert je lichaam endorfines tijdens je wateractiviteiten. Daar moeten we dankbaar gebruik van maken, want endorfines zorgen voor een gevoel van geluk. 

 

Door Heleen