Heeft jouw hond verlatingsangst? Zo kom je het te weten

Foto: Shutterstock

Elke keer als je moet vertrekken zit je liefste viervoeter zielig te kijken, verdrietig dat je hem alleen achterlaat. Ocharme… Maar is het slechts een toneeltje dat hij opvoert om jou thuis te kunnen houden, of heeft je hond echt last van verlatingsangst? Kom het te weten aan de hand van deze herkenbare signalen!

Dit zijn de vijf signalen die erop wijzen dat je hond misschien écht verlatingsangst heeft:

1. BLAFSERENADES

Je hebt het misschien zelf niet door, want je bent er natuurlijk niet. Maar check eens bij je buren of zij je hond niet regelmatig horen blaffen of zelfs janken en piepen als jij er niet bent. Zijn lawaai zou wel eens een van de aanwijzingen kunnen zijn dat hij verlatingsangst heeft.

2. STINKENDE BOODSCHAP

Legt je viervoeter af en toe een onaangenaam cadeautje voor je klaar? *insert lachend kakske* Een plasje of een drolletje kan natuurlijk wel een ongelukje zijn bij jonge hondjes, maar als jouw volwassen hond dat ook nog doet, kan het om een noodkreet gaan.

3. YOU'LL NEVER WALK ALONE

Maar dan ook echt never. Hoe schattig het ook is, soms is het ook echt vervelend als je hond je in huis altijd en naar overal volgt. Naar de wc? “I come with u, human”. Dit aanhankelijke gedrag kan een beetje ongezond zijn.

4. HERINRICHTING VAN DE WOONKAMER

Oh ja, het overkomt je regelmatig: je komt weer thuis en je hele woonkamer ziet er anders uit. De kussens die in de zetel lagen, liggen nu verspreid over de mat. De mand naast de tv-kast? Oh, die is verplaatst naar de andere kant. Als dit vaker gebeurt, kan het een teken zijn van verlatingsangst.  

5. DESTRUCTION MODE

Aiii, niet oké. Kapotgebeten schoenen, verscheurde kleren of je kussens aan flarden – het kan misschien eens in een speelse bui gebeuren, maar gebeurt het ook vaker en vooral als je niet thuis bent? Dan kan ook dit een signaal van verlatingsangst zijn.

DE UITKOMST?

Oepsie, herkende jij veel of alle signalen? Dan is de kans groot dat jouw beste vriend echt last heeft van verlatingsangst. Geen paniek, je kan het makkelijk zelf oplossen. Maak er om te beginnen al geen te groot drama van als je vertrekt en laat liefst ook een speeltje voor hem achter. Je kan ook wat snoepjes verstoppen, zo heeft hij toch al wat om handen terwijl je weg bent. Blijven de signalen aanhouden, ga je toch best even langs de dierenarts voor concrete oplossingen! Zo heb je hopelijk in no time weer een good boy in huis.

Door Liesa Rijnders