Aha! Dit simpel trucje kost je niets maar doet je haar wel meer glanzen

Foto: Shutterstock

Hoe ouder we worden, des te verwarrender het concept ‘haar wassen’ wordt. Moet je nu conditioner gebruiken voor shampoo? Is het dan toch slecht je haar aan de lucht te laten drogen? En hoe zit het dan met parabenen in onze producten? Gelukkig lijkt iedereen het eens te zijn over het volgende trucje, namelijk je haar wassen – of op z’n minst de wasbeurt eindigen – met koud water. Glanzend haar gegarandeerd!

Het trucje met koud water heeft te maken met de anatomie van je haar. Elk haar heeft aan de buitenkant een laag overlappende cellen, ook wel schubben genoemd. Zijn die schubben beschadigd, dan ziet je haar er dof uit. Hetzelfde resultaat krijg je wanneer de schubben ‘open gaan staan’ door warmte.

Oplossing: je haar wassen met koud water. Koud water doet je schubbenlaag sluiten, wat ervoor zorgt dat de voedingsstoffen en het water in je haarlokken vergrendeld worden. Daarnaast gaan de cellen mooi plat op elkaar liggen wat resulteert in glanzend haar.

 

Enig nadeel is dat koud water niet goed ontvet en je er hoofdpijn van kunt krijgen. Eindig daarom je wasbeurt met een koude douchestraal, maar was je haren daarvoor simpelweg met lauw water.

Door Tiffany Roggeman