Bewezen: katten hebben wel degelijk gezichtsuitdrukkingen. Doe de test en ontdek of jij een rasechte kattenfluisteraar bent

Foto: Shutterstock

Wil je je crazy-cat-lady-status naar de next level brengen, dan slaag je maar beter voor volgende test. Uit onderzoek blijkt namelijk dat katten wel degelijk gezichtsuitdrukkingen hebben. Veel subtieler dan die van honden, maar die dichtgeknepen oogjes of naar achter wijzende oren betekenen allemaal iets anders. Dus, mag jij jezelf uitroepen tot kattenfluisteraar?

Dat ook het smoelentrekken van katten iets betekent blijkt uit een studie van de universiteit van Guelph in de Amerikaanse staat Ontario. Meer dan 6.000 mensen uit 85 landen, vanzelfsprekend voornamelijk katteneigenaars, namen deel aan het onderzoek. De testpersonen kregen korte kattenvideo’s voorgeschoteld, waarna ze de gemoedstoestand van de kat moesten beoordelen. Gemiddeld scoorden de deelnemers slechts 60 procent of lager. Amper 13 procent van alle testpersonen kon de uitdrukkingen van een kat ontrafelen.

Geen verrassing is het dat vrouwen beter scoorden dan mannen, maar ook jonge mensen deden het beter dan oudere personen. De testpersonen die de beste scores haalden, kwamen wel degelijk in contact met katten via hun beroep, bijvoorbeeld dierenartsen.

We kunnen dus concluderen dat katten moeilijk te lezen zijn, maar niet ondoorgrondelijk. Benieuwd of jij een rasechte cat lady bent? Dan kun je dezelfde test als die van het onderzoek hier afleggen. Geen paniek, het zijn maar acht korte filmpjes.

 

Door Tiffany Roggeman