Magisch! Dit weekend zullen honderden vallende sterren de hemel oplichten

Foto: Shutterstock

Heb jij een romantische date in ’t verschiet? Cancel je reservering bij het restaurant dan, want volgend weekend kun je getuige zijn van feeërieke vallende sterren. De meteorenzwerm Geminiden trekt dan namelijk langs onze hemel en dat wil je niet missen!

Haal de klapstoeltjes uit de garage, vul je picknickmand en zorg voor een boel dekentjes. Komende zaterdagnacht zal er een waar lichtspektakel aan de hemel te zien zijn. Je zult er de nacht van 14 op 15 december wel tot 00u45 moeten wakker blijven, maar in ruil krijg je de meteorenzwerm dan wel op z’n best te zien.

Al zullen we het dit jaar wel met een pak minder fonkelende lichtjes aan de hemel moeten stellen. Door de stand van de maan – zij is volgende week voor 90% verlicht – zullen we maar getrakteerd worden op 15 tot 27 sterren per uur volgens wetenschappers, terwijl het er de voorbije jaren zo’n 100 waren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Markus Frankensteiner ?? (@mfphotographics) op

 

Maar laat dat de pret vooral niet bederven. Wil jij het beste uit deze feeërieke nacht halen, nog enkele tips:

  • Zoek een donkere plek zonder al te veel kunstlicht. Een open plaats in het bos of een weide is perfect.
  • Blijf niet constant naar een donkere hemel turen en geef je ogen af en toe wat rust.
  • Een voorbereid mens is er twee waard, dus check op voorhand de weersvoorspellingen om te weten wanneer de hemel op z’n helderst is die nacht.
  • Neem je kompas erbij. ’s Avonds is het in het noordoosten te doen, ’s nachts in het zuidoosten en wie de nacht doorsteekt moet vervolgens naar het zuidwesten kijken.

 

Door Tiffany Roggeman